De zeepridder – Kristien In-‘t-Ven

Titel: De zeepridder
Auteur: Kristien In-‘t-Ven
Illustrator
:: Mattias De Leeuw
Jaar van uitgave: 2012
Thema: ridders, draken, gevaar, liefde, bedrog
Niveau: Avi M4/Avi 4

Roger de Sein Tro Pee, ook wel de Zeepridder genaamd, is een stoere ridder. Hij houdt wel van een gevechtje hier en daar en strijdt er op los. Daar wordt hij moe van, en vuil. En dat is iets waar de zeepridder niet zo van houdt. Hij wil alles proper en netjes. Niet alleen zichzelf maar ook zijn kasteel, zijn tuin en zijn was (de witte én de bonte). Vandaar dan ook zijn bijnaam. Na een drukke zomer vol gevechten beslist de Zeepridder dat het tijd is voor vakantie. Koning Felix de Eerste de Beste denkt daar echter anders over. Het land is in groot gevaar want er is een draak gesignaleerd op de Blauwe Berg. De koning is er van overtuigd dat de Zeepridder de geknipte man is om de draak uit te schakelen. Zal het Roger lukken om de draak een kopje kleiner te maken?

De zeepridder

Het boek De zeepridder van Kristien In ‘t-Ven leest als een trein. Ondanks de korte zinnen is het een heel vlot, spannend en verrassend verhaal. Een AVI-boekje dat kinderen meeneemt in een wereld vol avontuur en hilarische gesprekken. Zo is er Fons, de onhandige schildknaap die “nog veel moet leren”. Hij gebruikt de foute woorden, geeft ongepaste commentaar en is een beetje onhandig. Maar naarmate het verhaal vordert is het onmogelijk om geen sympathie te hebben voor deze klunzige helper.

De tekeningen van Mattias De Leeuw maken het boek helemaal compleet. Met eenvoudige illustraties weet hij het verhaal perfect aan te vullen. De afbeeldingen van de Zeepridder en zijn paard, Gaston, zijn simpel maar mooi. Meer moet daarover niet gezegd worden.

Ook de subtiele rijmvormen in het boek maken het lezen aangenaam. Het verhaal is niet volledig in rijm geschreven maar een klein rijmpje hier en daar mag je wel verwachten. Dat maakt de tekst verrassend en origineel.

De heerlijke grapjes, vrolijke woordspelingen en droge humor maken het boek niet alleen plezier om te lezen voor kinderen maar ook voor volwassenen is het een heerlijk verhaal. Onderstaand fragment kon ik blijven lezen, ik bleef het grappig vinden. Serieus, eenvoudig én hilarisch…de nagel op de kop.

Ook bij de paarden is de sfeer niet tof.
Ze kijken boos.
Macho heeft niks met Gaston.
Gaston heeft niks met Macho.
Dat kan.
Paarden hebben ook gevoelens.

De zeepridder is een aanrader voor iedereen! Kinderen die nog volop aan hun leesniveau aan het sleutelen zijn, kunnen dit boek lezen zonder het gevoel te hebben dat ze een saai, eenvoudig boek lezen. Spannende gebeurtenissen en verrassende wendingen maken het een AVI-boek om U tegen te zeggen. Een topper!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s