Jack in het regenwoud – Marcus Pfister

Titel: Jack in het regenwoud
Auteur/illustrator: Marcus Pfister
Jaar van uitgave: 2013
Thema: gevaar, regenwoud, woudkap

Jack de gele taxi rijdt al jaren door de grote stad. Hoewel hij vroeger de allersnelste was, is hij er nu flink op achteruit gegaan. Wanneer hij in de file staat, ziet hij op de achterkant van een bus een affiche van een prachtig woud met bloemen en dieren in felle kleuren. Jack droomt weg bij deze paradijselijke foto en voelt hoe hij plots weer door de stad zoeft. Hij wil weg uit de stad, naar die prachtige plek. Daar aangekomen ontdekt hij dat het ook daar niet altijd rozengeur en maneschijn is. Wanneer hij de grote machines in actie ziet komen, bedenkt Jack een plan…

Jack in het regenwoud trok mij meteen aan. De tekeningen op de kaft zijn sober maar toch aantrekkelijk. Net zoals in het boek zelf bestaan de tekeningen uit prachtige groentinten waardoor de gele taxi goed in het oog springt. Ook de techniek die gebruikt is voor de tekeningen ziet er leuk uit. Het lijkt alsof de tekeningen, of toch zeker de achtergrondvlakken, gestempeld zijn. De mooie, duidelijke, grote prenten deden mij meteen denken aan de kamishibai. Ideaal boek om hiervoor te gebruiken.

Het boek gaat over een taxi die terechtkomt in het regenwoud waar hij ontdekt dat grote machines het woud willen omkappen. Doordat op dit thema nogal hard gefocust wordt, leest het verhaal niet zo vlot. Het is inhoudelijk niet zo uitdagend en eerder eenvoudig geschreven. Ik zou het aanraden voor de oudste kleuters, vanaf 4 jaar, en de kinderen van het eerste leerjaar. In de boekentips-folder van de jeugdboekenweek staat het bij de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar, maar ik denk dat kinderen van 9 jaar dit boek niet boeiend zullen vinden. Wel kan het gebruikt worden als inleiding bij een les over milieu-educatie. Op de allerlaatste bladzijde zijn een aantal weetjes en tips te vinden over het regenwoud en zuinig omgaan met het milieu, die zeker geïntegreerd kunnen worden in een lespakket.

Hoewel het verhaal eenvoudig is, blijft het toch een aangenaam boek door de mooie prenten. De verwerkingsmogelijkheden zorgen ervoor dat het boek interessant wordt in de klaspraktijk. Het einde was naar mijn gevoel eerder cliché maar voor jonge kinderen kan dit wel verrassend zijn.

De jeugdboekenweek draait dit jaar rond gevaar. Op een eenvoudige maar kleurrijke manier kadert dit boek perfect binnen het thema aangezien het regenwoud in gevaar komt. Kan Jack het woud redden?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s