Als ik groot en sterk was – Agnès Laroche

Als ik groot en sterk wasTitel: Als ik groot en sterk was
Auteur: Agnès Laroche
Illustrator
:: Stéphanie Augusseau
Jaar van uitgave: 2012
Thema: gevaar, superheld, dapper zijn

Grotemensenbenen, Hendrik die vervelend doet, de meester die boos wordt en Violet tegen wie hij niets durft zeggen. Nico vindt het allemaal maar vervelende, gevaarlijke momenten. Was hij maar een superheld, dan kon hij de hele wereld aan. Dan durfde hij dingen die hij anders nooit zou durven. Maar hoeft hij wel Super Nico te zijn?

Dit ontwapenende boek over kinderen in – voor hen – spannende situaties, is een plezier om te lezen of voor te lezen. De herkenbare gebeurtenissen zorgen ervoor dat kinderen het verhaal goed volgen en er helemaal in meegaan. Ook de vele herhaling in de zinsconstructies, zoals “Kon hij toch maar toveren…” of “Dan was hij Super Nico” geven kinderen een gevoel van herkenning.

De moraal van het verhaal komt aan bod in het boek maar wordt niet te veel naar voren geschoven. Zo ontdekken de lezers op het einde wel dat Nico het heft in eigen handen neemt, zonder dat er te veel op gefocust wordt. Dit boek leent zich perfect tot gesprekken over jezelf zijn, zelfvertrouwen en dapperheid.

Stéphanie Augusseau voorziet het boek van prachtige illustraties. De tekeningen zijn in zwart-wit en worden hier en daar aangevuld met een rood accent. De blozende wangetjes, de rode tong en de blaadjes aan de bomen worden zo subtiel benadrukt. Ook de wensen van Nico zijn eenvoudig weergegeven. In een lichter schijnsel kan de lezer zien waar hij van droomt. Dit goed gekozen kleurenpalet is ook terug te vinden in de tekst. De meeste zinnen zijn in het zwart maar sommige belangrijke zinnen krijgen ook de rode kleur. De lezer ziet zo meteen waarop de nadruk wordt gelegd. De link tussen de tekst en de tekeningen is eenvoudig maar geeft zeker een meerwaarde aan het verhaal.

Als ik groot en sterk was is een aanrader voor iedereen die wat onzeker is over zichzelf. Het is niet nodig om een superheld te zijn; wees jezelf en dan komt het allemaal goed. Een mooie moraal en een mooi verhaal in een mooie vormgeving.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s