Soepletters – Mieke Versyp

Titel: SoeplettersSoepletters
Auteur: Mieke Versyp
Illustrator
: Julie Tavernier
Fotograaf: Isabel Devos
Jaar van uitgave: 2011
Thema: gevaar, verdwijning, zoektocht, familie, fantasie, letters en woorden

Wanneer een jongen van 12 jaar samen met zijn broers en zusje naar huis stapt van school, verdwijnt zijn zusje plots. De jongen loopt de hele weg terug maar ze is nergens meer te vinden. De jongen voelt zich enorm schuldig en wil als undercoveragent op pad gaan om zelf zijn zusje terug te vinden. Onderweg komt hij rare figuren tegen van wie hij vage tips krijgt, over letters, woorden, roze meisjes en een toren, die hem hopelijk weer bij zijn zusje brengen.

Dit boek is ontstaan uit een samenwerking tussen Mieke Versyp en de kinderen van de school Mandala bis in Gent. De kinderen dachten mee na over mogelijke verhaallijnen en kregen ook de kans om illustraties te voorzien die het verhaal zouden ondersteunen. Deze samenwerking geeft het boek een heel eigen karakter. In de verhaallijn is soms wel te merken dat het door vele kinderen samen bedacht is. Er komen heel veel verschillende thema’s aan bod die soms wat onsamenhangend overkomen. Om het boek graag te lezen moet je fan zijn van fantasieverhalen en hier ook voor open staan. Lezers die meer houden van realistische verhalen laten dit boeken beter links liggen.

De vormgeving van het boek past heel erg goed bij de verhaallijn. Door verschillende aspecten, zoals tekeningen, foto’s en vele typografieën, krijgt het boek een heel interessante lay-out. Het wordt nooit saai en nodigt uit om in te kijken. Ook is er een mooi evenwicht tussen tekst en afbeeldingen. Kinderen die niet zo houden van boeken vol tekst maar eerder kiezen voor veel afbeeldingen, zullen hier zeker hun gading in vinden. In het verhaal wordt zeer duidelijk gespeeld met woorden en letters en dit is ook zichtbaar in het boek, zonder naar de tekst te kijken. De letters worden op verschillende manieren weergegeven, wat het verhaal zeker ten goede komt.

Wie houdt van verhalen vol fantasie, een verrassende lay-out en een spannend verhaal, moet zeker Soepletters eens vastnemen. Vanuit het standpunt van een 12-jarige jongen kan je de zoektocht naar het zusje volgen. Zal hij haar terugvinden?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s