Rood of Waarom pesten niet grappig is – Jan De Kinder

Titel: Rood of Waarom pesten niet grappig is
Auteur/Illustrator: Jan De Kinder
Jaar van uitgave: 2013
Thema: pesten, groepsdynamiek, blozen

Tuur bloost. Zijn wangen krijgen alle kleuren rood, van tomaat tot paprika tot kersenrood. Iedereen wijst. Iedereen lacht. En Paul duwt. De juf wil meer weten. Heeft dan niemand iets gezien? Ik zou wel iets willen zeggen maar ik durf mijn hand niet opsteken. Ik durf niet. En toch doe ik het.

Dit verhaal geeft heel duidelijk weer wat groepsdynamiek kan veroorzaken. Wanneer één persoon wijst en lacht, volgt al snel Rood of Waarom pesten niet grappig isde hele klas. Niemand staat nog aan de kant van Tuur. Maar wanneer dan een ander iemand het toch voor hem opneemt, zijn er gelukkig ook genoeg kinderen die van kant veranderen. Plots neemt iedereen het voor hem op en vertellen ze aan de juf wat er gebeurd is.

Pesten is en blijft een zwaar gegeven. Hier een goed verhaal over schrijven is niet eenvoudig. Toch is het Jan De Kinder gelukt om een boek te schrijven dat aanzet tot nadenken. Het verhaal is simpel maar duidelijk, zonder dat een manend vingertje achter het hoekje loert.

De tekeningen zetten het verhaal ook nog extra kracht bij. Zoals de titel al doet vermoeden wordt hier gekozen voor de terugkerende rode kleur. Door de juiste kleurkeuze wordt het voor de lezer nog duidelijker hoe Tuur zich voelt. Ook is er voor gekozen om met verschillende technieken te werken. Schilderijtjes, krantenknipsels en zachte potloodlijnen, geven alle karakters hun eigenheid.

Jan De Kinder snijdt op een aangrijpende manier het zware thema pesten aan. Het is zeker bruikbaar op school maar kan ook aangehaald worden wanneer het niet specifiek over pesten gaat. Bruikbaar voor kleuters en de kinderen van de eerste graad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s