De duif die niet kon duiken – Edward van de Vendel

Titel: De duif die niet kon duiken
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Alain Verster
Jaar van uitgave: 2011
Thema: duiven, faalangst, prestatiedruk

De duif die niet kon duikenVoor Telemark is het een heel belangrijke dag vandaag. Het is de dag waarop hij moet afduiken. Telemark zal zijn duikkunsten moeten laten zien aan zijn ouders, zijn vrienden en zijn leerkrachten. Hij heeft echter één probleem, hij kan niet duiken en hij zal het ook nooit kunnen. Bang en onzeker zit Telemark op de rand van de dakgoot. In spanning wacht hij zijn beurt af. Nog vijf, nog vier, nog drie, nog twee, nog één…en dan is het aan hem.

Telemark neemt je mee in zijn duivenwereld. We werpen een blik in zijn gedachten en zien zo hoe hij vol stress wacht op zijn beurt. Hij is erg onzeker en is ervan overtuigd dat hij niet kan duiken. Terwijl de andere duiven afduiken en goede scores behalen, mijmert Telemark over zijn duikervaringen, die niet veel voorstellen. Voor de lezer is het interessant om de gebeurtenissen eens te bekijken vanuit het standpunt van een duif. Wanneer wij duiven zien duiken we weg, uit schrik dat ze ons zullen raken of erger nog, dat hun kakje ons zal raken. We vinden duiven vervelende beesten en willen hen zo ver mogelijk uit onze buurt. Wat wij echter niet weten is dat duiven mensen ook best vervelend vinden. Zo heeft Telemark steevast hoofdpijn als hij te dicht in de buurt van krijsende mensen komt en krijgt hij ook weleens een mep. Vreselijk vind hij het, mensen zijn gevaarlijke wezens.

Het verhaal telt af naar het moment waarop Telemark moet duiken. Voor hem zijn er nog zeven jonge duiven aan de beurt. Doordat je in de loop van het verhaal steeds meer informatie krijgt over Telemark en dan ook benieuwd bent naar de ontknoping, lijkt het einde nog veraf. Het aftellen van zeven naar nul duurt behoorlijk lang wanneer je benieuwd bent naar de duik van Telemark. Toch duurt het naar mijn gevoel niet té lang. De mijmeringen van Telemark geven een mooi en soms humoristisch beeld van hoe hij het duiken ervaart en zorgen ervoor dat het plaatje op het einde klopt.

De illustraties bij het verhaal zijn van de hand van Alain Verster. Hoewel de tekeningen heel mooi en fijn zijn uitgewerkt, denk ik echter dat kinderen ze niet zo aantrekkelijk zullen vinden. In het boek is weinig kleur terug te vinden en de tekeningen komen eerder volwassen over. Ze zijn piekfijn en sierlijk uitgewerkt maar ik vrees dat ze kinderen niet zullen overtuigen.

De duif die niet kon duiken is een aandoenlijk verhaal over faalangst en prestatiedruk. Het lijkt mij voor kleuters eerder lang maar voor kinderen van 6 tot 8 jaar lijkt het me zeker geschikt, zowel om voor te lezen als om de kinderen zelf te laten lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s