Die dag in augustus – Rindert Kromhout

Zoals ik eerder beloofde, gingen er nog twee recensies van jeugdboekenweekboeken volgen. Hier alvast de eerste.

Titel: Die dag in augustusDiedaginaugustus_oms_linnenrug.indd
Auteur: Rindert Kromhout
Illustrator: Annemarie van Haeringen
Jaar van uitgave: 2013
Thema: Italië, familie, rampen

Die dag in augustus vertelt het verhaal van Enrico en zijn dorpsgenoten. Het gaat over nonno Luigi, de grootvader van Enrico, en de oude Marta, die geen woord meer tegen elkaar zeggen sinds een stomme discussie. Over Teresa, aan wie Enrico beloofde dat hij zijn hele leven bij haar zou blijven. Over Stefano, het kleine broertje op wie Enrico soms moet passen. Het leven gaat zijn gewone gangetje in het dorpje van Enrico. Buiten een kleine ruzie hier en daar is alles vredig. Tot die dag in augustus…

Het verhaal begint met Enrico die op weg is naar zijn grootvader, nonno Luigi. Hij woont, samen met zijn schapen, in een huisje een eind buiten het dorp. Elke dag in de vakantie gaat Enrico zijn grootvader helpen. Onderweg komt hij een aantal bekenden tegen waarmee hij een praatje slaat. Ook kijkt hij goed om zich heen en tekent hij alles wat hij ziet. Wanneer Enrico bij zijn grootvader aankomt, zijn we al op bladzijde 48 beland. Op deze bladzijde eindigt meteen ook het eerste deel van het verhaal. Deel twee gaat over die bewuste dag in augustus, maar als we willen weten wat er precies die dag gebeurde, moeten we ook nu weer wachten tot de allerlaatste bladzijde van het verhaal. De schrijver, Rindert Kromhout, houdt met andere woorden de lezer de hele tijd in spanning. Stukje bij beetje kom je meer te weten over wat er gebeurd is maar pas helemaal op het einde wordt het ook echt uitgesproken. Dit vraagt heel wat verbeelding en fantasie. In deel 1 is de plaats waar Enrico woont prachtig beschreven. Voor kinderen blijft het volgens mij echter wat vaag en langdradig. Volwassenen kunnen zich beter een beeld vormen van een gezellig Italiaans dorpje dan kinderen. Hoewel het heel mooi geschreven is en je je verbeelding de vrije loop kan laten, blijf ik het hele verhaal wachten op wat actie. Ook maken de gedachten van Enrico, die verweven zitten in de verhaallijn, het soms wat ingewikkeld om het verhaal te blijven volgen.

Het beschrijvende aspect van het verhaal wordt goed ondersteund door de illustraties. Enrico is een fervent tekenaar en schetst alles wat hij ziet. Dat is ook te zien in de tekenstijl van Annemarie van Haeringen. Haar tekeningen zijn eenvoudig, met enkele penstreken, alsof ze geschetst zijn door Enrico. Ze helpen de lezer een invulling te geven aan wat hij leest.

Die dag in augustus is een verhaal waarin situaties, omgevingen en gebeurtenissen prachtig omschreven worden. Het is niet weggelegd voor wie houdt van spanning en avontuur maar al wie graag zijn eigen fantasie gebruikt om een verhaal te vervolledigen, vindt in dit boek zeker zijn gading.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s