Het land van de grote woordfabriek – Agnès de Lestrade


Titel
: Het land van de grote woordfabriekHet land van de grote woordfabriek
Auteur: Agnès de Lestrade
Illustrator: Valeria Docampo
Jaar van uitgave: 2009
Thema: woorden, taal, liefde

In het land waar Florian woont, zijn woorden heel erg kostbaar. Wie iets wil zeggen, moet eerst zijn woorden kopen. Mooie woorden zijn er ontzettend duur en enkel de roddels en de oudewijvenpraatjes zijn gratis te vinden, ergens in een vuilnisbak. Florian heeft geen geld om mooie woorden, zoals ‘ik hou van jou’ te kopen maar op een dag kan hij wel drie ontsnapte woorden vangen in zijn netje. Hij houdt zijn woorden voor zich en spaart ze om te gebruiken op een mooi moment. Hij spaart ze voor Siebelle.

Het land van de grote woordfabriek is één van de mooiste kinderboeken dat ik ooit zag. Ik leerde het kennen op school, wanneer de docent drama het voorlas met behulp van een kamishibai (Meer over de kamishibai? Hier kan je lezen wat mijn plannen ermee zijn.) Het boek betoverde me op slag, zowel de prenten als de woorden pakten me helemaal in. In dit boek wordt duidelijk gemaakt hoe kostbaar woorden zijn. Dit is niet alleen te merken aan de betekenis van het verhaal maar je kan het ook afleiden uit de woordkeuze van de schrijfster. Je voelt dat ze over elk woord heeft nagedacht. Er is geen enkel woord te veel in dit verhaal en geen enkel woord ontbreekt. Het verhaal laat je nadenken over de eigen invulling die je aan woorden kan geven. Het geeft prachtig weer hoe een woord maar een woord is en het pas echt iets betekent als je het op het juiste moment, op de juiste manier gebruikt. Florian weet met zijn verrassende woorden Siebelle te raken, waardoor hij op het einde het kleine, onopvallende ‘nog’ vrolijk uitroept.

Het land van de grote woordfabriek posterValeria Docampo kiest ervoor om met sepia-tinten te werken. De grote woordfabriek wordt op een grauwe manier geschetst. Naarmate het verhaal vordert en de verliefde vlinders in het verhaal rondfladderen, worden de illustraties opgevrolijkt door rode toetsen. De tekeningen zijn prachtig. Ze laten zien hoe Siebelle geniet van de woorden die Florian voor haar gespaard heeft, hoe Florian bloost van de vlinderzoen en hoe de speciale woorden door het land fladderen. Vorig jaar, op de boekenbeurs kreeg ik van uitgeverij De Eenhoorn een gratis poster bij aankoop van het boek De grote boze wolf (was helemaal niet boos) en ik had het grote geluk dat er nog een poster van Florian en Siebelle was. Ik heb hem nog niet opgehangen maar spaar hem voor een speciaal plekje, zoals Florian zijn kostbare woorden spaarde.

Dit prachtige, aangrijpende boek is een musthave voor iedereen die van woorden houdt. Verstopt in een schattig liefdesverhaal raken ze je van begin tot eind en leer je hoe speciaal woorden als ‘stoelendans’ en ‘kersenrood’ zijn.

Advertenties

2 gedachtes over “Het land van de grote woordfabriek – Agnès de Lestrade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s