Wolven – Emily Gravett

Titel: WolvenWolven
Auteur/Illustrator: Emily Gravett
Jaar van uitgave: 2005
Thema: boeken, bibliotheek, wolven, konijnen

Een wit en schattig konijn gaat naar de bibliotheek en kiest daar een boek over wolven. Het konijn begint te lezen en kan niet meer stoppen. Over roedels wolven, over hun scherpe klauwen en gevaarlijke tanden. Tot de wolf plots echt in het boek verschijnt en het konijn verdwijnt.

Wat een fijn en origineel boek! Of moet ik zeggen wat een fijne en originele boeken? Het konijn ontleent het boek met als titel Wolven, geschreven door Emily Gravett. Dat kan toch geen toeval zijn, het boek dat je in je handen houdt heeft dezelfde titel en auteur! Dit boek bestaat als het ware uit twee boeken. Enerzijds het boek dat je vast hebt over een konijn dat een boek ontleent en anderzijds het boek dat het konijn gekozen heeft over wolven. Tussen de twee boeken is een heel dunne grens, zodat het niet meteen duidelijk is waar het éne verhaal stopt en het andere verhaal het overneemt. De spanningsopbouw in het boek over wolven (het boek van het konijn dus) loopt mooi over in het gruwelijke einde van het boek over het konijn (jouw boek dus). En voor de gevoelige lezers is er een ander einde voorzien, eentje van lang en gelukkig en alles komt goed, lekker absurd.

Doordat de twee verhalen in elkaar verweven zijn is het voor kinderen niet zo heel eenvoudig om het verhaal te begrijpen. Daarom denk ik ook dat dit boek nog wat moeilijk is voor de kleuters. Misschien kunnen de oudste kleuters het wel vatten maar ik vermoed dat er nood zal zijn aan een begeleidend gesprekje achteraf. Voor lagere schoolkinderen is het dan weer heel fijn om op zoek te gaan naar de dubbele lagen – letterlijk dan – van het boek. Zo zit onder de losse omslag een stoffen kaft die er net hetzelfde uitziet als de kaft van het boek dat het konijn aan het lezen is. En helemaal achteraan in het boek kleeft een brief aan het konijn. Of hij dringend zijn boek weer naar de bib wil brengen, want de boete loopt al flink op.

Vaak zijn tekeningen in prentenboeken een prachtige ondersteuning van het verhaal. Een heel mooie toevoeging maar zonder prenten kan het verhaal ook bestaan. In dit boek is dat echter anders. De tekst geeft ons meer informatie over wolven terwijl de prenten laten zien wat er met het konijn gebeurt. Zonder prenten was er geen konijn dat naar de bibliotheek ging en al zeker geen gruwelijk einde. Het aanvullende karakter van de tekst en de tekeningen geeft heel mooi weer hoe de twee verhaallijnen naast elkaar lopen en geleidelijk aan in elkaar overgaan. De mooie grijze wolventekeningen in het boek van het konijn maken de lezer meteen duidelijk waarom het konijn net dat boek kiest in de bibliotheek, prachtig!

Wolven is een gruwelijk boek dat de lezer op het puntje van zijn stoel zet. En op het einde ga je misschien zelf wel eens rond je kijken. Die gevaarlijke wolf is nu toch niet in je eigen buurt beland?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s