Vijf kerstboekentips op een rijtje

Vandaag, op 25 december, wil ik jullie heel graag allemaal een ontzettend prettige kerst toewensen. Hopelijk kunnen jullie deze dagen vieren met de mensen bij wie je gelukkig bent en hebben jullie een gezellige tijd. En voor al wie het deze dagen niet zo feestelijk kan zijn: veel sterkte en toch nog wat lichtpuntjes gewenst. En onthoud: the best is yet to come!

Ik wil jullie meteen ook enkele kerstboekentips meegeven. Hieronder zet ik heel kort op een rijtje welke boeken volgens mij voor deze periode een echte aanrader zijn. Hopelijk kunnen jullie dan ook genieten van magische (voor)leesmomenten.

Boelies kerstplanBOELIES KERSTPLAN – Mathilde Stein 

Boelie is een klein, lief varkentje dat midden in een bos woont. Hij is helemaal gek van de kerstperiode en kijkt dan ook elk jaar weer uit naar de komst van de kerstman. Om het de kerstman wat gemakkelijker te maken, zet hij pijlen die de weg wijzen naar zijn huisje. Maar helaas, elk jaar vergeet de kerstman om bij Boelie langs te komen. Dit jaar bedenkt Boelie een plan. Een groots plan, zodat de kerstman hem dit jaar zéker niet zal vergeten.

KERST MET KINDJE – Edward Van de Vendelkerst met kindje

De kerstdag bij de familie van Jim verloopt niet bepaald vrolijk. Jim is boos, mama en papa zijn boos en kleine zus Lieke is zo mogelijk nog het meest boos van allemaal. Tijdens het eten wil ze niet naar beneden komen en eens ze er uiteindelijk toch is, brengt ze alleen nog maar enkele woorden uit. ‘Kindje. Wieg.’ Niemand begrijpt wat Lieke wil zeggen tot ze haar naar boven volgen en een mand vol kittens aantreffen. En zo wordt de kerst dan toch nog gered.

de kerstreisDE KERSTREIS – Marcus Pfister

Dit boek bundelt vier prachtige kerstverhalen van Marcus Pfister. De verhalen gaan over een herder en zijn kudde, een onhandige kerstman, de drie koningen en de kerstman die zich overslaapt. Stuk voor stuk warme, gezellige kerstverhalen die het lezen waard zijn.

WINTERVERHALEN – Astrid Lindgren

winterverhalen

Nog zo’n heerlijk boek dat allerlei winterverhalen bevat is deze bundel van Astrid Lindgren. Uit allerlei van haar boeken werden de mooiste kerstfragmenten geselecteerd en verzameld. En zo is dit boek een bron van klassiekers, gaande van Pippi Langkous, over Lotta tot de bolderburen. De vrolijkheid en ondeugendheid die dit boek uitstralen, zullen hoogstwaarschijnlijk de kinderen prikkelen om meer boeken te gaan lezen van deze geweldige schrijfster.

Voetballen of vechtenVOETBALLEN OF VECHTEN? – Herman van Campenhout

Tot slot een minder typisch kerstverhaal, eentje waarin Kerst een heel andere invulling krijgt dan pakjes rond de kerstboom en veel eten. Het verhaal speelt zich af op kerstavond 1914 in de loopgraven aan het front waar de Eerste Wereldoorlog wordt uitgevochten. Op deze avond komen de soldaten spontaan uit hun loopgraven en spelen in het Niemandsland een spelletje voetbal. Een bekend verhaal dat jammer genoeg niet kon blijven duren maar dat wel op een mooie manier de menselijkheid van de Grote Oorlog in beeld brengt.

Geniet van het boekenlijstje en natuurlijk nog van de feestdagen!

 

Advertenties

4 gedachtes over “Vijf kerstboekentips op een rijtje

  1. Laatst had ik het met mijn moeder nog over onze kerstboeken van vroeger. Wij lazen altijd ‘kijk Madieke het sneeuwt!’, elk jaar weer 🙂 Fijne kerst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s